sobota, 18 lutego 2012

Najlepszy sos do spaghetti! :)

MESDAMES ET MONSIEURS! Oto i najlepszy sos do spaghetti jakiego miałam okazję spróbować! Czas podzielić się tym dobrem.
Jako iż autorka przepisu pichci 'na oko', jak to czynią doświadczeni, zacznę od ogólnego składu:
-pomidorki
-mięso mielone
- pieczarki
-cebula
-czosnek
-sól, pieprz, zioła
-mąka rozrobiona z wodą
A teraz... bardziej praktycznie.:
Na 2-3 porcje (duże)

- 200 g mięsa mielonego
- puszka pomidorów
- kilka pieczarek
- średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
 - sól, pieprz, zioła prowansalskie
- mąka zmieszana z wodą (jako zagęszczenie)

Otóż, klasycznie, zaczynamy od podsmażenia cebulki, następnie mielone, potem dokładamy czosnek, i pokrojone w plasterki pieczarki, wszystko to dusimy pod przykryciem. W momencie gdy pieczarki osiągną pożądaną przez nas miękkość, dokładamy puszkę pomidorów, doprawiamy. Gdy trochę się całość poddusi, wodnistość sosu zwalczamy zagęszczeniem z mąki wymieszanej z wodą. I oto cała tajemnica! A smak - poezja!


 Zatwierdzone i przetestowane przeze mnie i rodzinę :D

1 komentarz:

  1. Spróbuję na pewno :) Pozdrawiam! I życzę powodzenia oraz zapału przy tworzeniu bloga.

    OdpowiedzUsuń