Zrobiłam jedną porcję i połączyłam ją z kiwi dla przełamania słodkości, ale następnym razem chyba dodam duuużo wiórków czekoladowych ;-)
Przepis częściowo zaczerpnięty z Feed me better:
DOMOWY BUDYŃ WANILIOWY
przepis na 2 porcje
2 szklanki mleka
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru (ja dałam waniliowy)
łyżeczka ekstraktu waniliowego (pominęłam)
1/2 łyżeczki masła
2 szklanki mleka
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru (ja dałam waniliowy)
łyżeczka ekstraktu waniliowego (pominęłam)
1/2 łyżeczki masła
Zagotuj w rondelku/garnuszku 1,5 szklanki mleka z masłem i cukrem. Jednocześnie zmieszaj 0,5 szklanki z mąką ziemniaczaną. Gdy mleko z cukrem się zagotuje - dolej mleko z mąką i gotuj, mieszając, aż zgęstnieje. Zdejmij z ognia i nalej do miseczki:)
Jako dodatki polecam: owoce, bitą śmietanę, czekoladę i dżem :D
Pachnie tak niesamowicie, jak masa karpatkowa... coś pięknego !
BON APPETIT!
Oj, domowy smakuje najlepiej :)
OdpowiedzUsuń