sobota, 30 marca 2013

Muffiny na Wielkanoc:)


Niestety Gustaw nie mógł dołączyć do ekipy gotująco-piekącej, gdyż pilnuje porządku w mieszkaniu, ale i tak pojawią się tutaj muffiny. Oparte na przepisie z Samych dobrych rzeczy, wzbogacone skromnym dodatkiem kakao, polewy czekoladowej i orzechów, stoją dumnie na wielkanocnym stole :)

Muffinki waniliowe
na 12 sztuk
Składniki:
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 szklanka mleka
100 g roztopionego masła dobrej jakości
2 jajka
*** + łyżka kakao do ciemnej masy - O.

Polewa
tabliczka mlecznej czekolady
garść orzechów włoskich

Przygotowanie:
W dużej misce połączyć ze sobą suche składniki, w nieco mniejszej mokre. Suche wymieszać z mokrymi. [Tutaj podzieliłam na pół masy, do jednej dodałam łyżkę kakao. - O. ]Nałożyć ciasto do foremek do 2/3 wysokości foremki. Piec 20-25 min w temperaturze 200'C. Po wyjęciu z pieca przełożyć po jakieś 5 minutach na kratkę by spokojnie wystygły.

Polewa: rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, nałożyć na babeczki, posypać pokruszonymi orzechami :) Ja dodałam odrobiny masła do rozpuszczanej czekolady :)

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz