wtorek, 8 lipca 2014

LEMONIADA Z KIWI I BAZYLIĄ (plus szybki deser na lato)


Patrzę na datę ostatniego wpisu i aż wstyd ogarnia - wieki całe nie wpisywałam zupełnie nic. Ale powoli wracam, i to wracam z pysznymi propozycjami na smakowe umilenie dnia - a będzie ich wiele. Dzisiejszą zapoczątkowały odwiedziny dawno nie widzianej przyjaciółki. Nie chciałam, by przyjazd Olgi do mej miejscówki odbył się bez jakiegokolwiek kulinarnego testowania, więc zaczęłam przeglądać niezastąpione tastespotting. Poszukiwania więc, w połączeniu z małą inspiracją, musiały poskutkować czymś PRZEPYSZNYM! :)

Przepiękne zdjęcia lemoniady z kiwi i bazylią bardzo przemówiły do naszej wyobraźni, i po prostu musiałyśmy ją zrobić. Oczywiście trudno rozmawiać 5 godzin wyłącznie pijąc lemoniadę, bez względu na to jak pyszną. Dlatego do napoju dołączyła zdrowa i piękna mieszanka - deser na spodzie z granoli orzechowej, polany gęstym łagodnym jogurtem naturalnym, wyłożony kawałkami malin, bananów i czereśni, posypany startą gorzką czekoladą i drobinkami zmielonych bakalii (...mniam mniam na samo wspomnienie!)/

Ale wróćmy do lemoniady. Jak ją zrobić?

LEMONIADA Z KIWI I BAZYLIĄ
na 2 szklanki, przygotowanie - 5 do 10 minut

SKŁADNIKI:
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 2-3 łyżki syropu cukrowego (my wybrałyśmy miód, O.),
  • 2 szczypty czarnej soli (? - to pominęłyśmy),
  • 2 szklanki wody,
  • kilka liści bazylii,
  • 2 kiwi,
  • kostki lodu.
PRZYGOTOWANIE:

Obierz kiwi i zmiksuj razem z bazylią, następnie osobno zmieszaj sok z cytryny, syrop cukrowy (u nas miód), sól i wodę. Dodaj do mieszanki zmiksowane kiwi z bazylią, wsyp kostki lodu - GOTOWE! :)

BAAARDZO orzeźwiające koktajl na tak nieznośne upały i... znakomity smak na poprawę dnia.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz