poniedziałek, 6 czerwca 2011

Muffiny marmurkowe

A gdyby... połączyć smaki? Czekoladę, a właściwie kakao, i kokosa? Od tego są marmurkowe muffiny!
Za stroną:

Składniki (12 muffinek)

  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • 100 g roztopionego masła roślinnego
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki mleka

Wykonanie

Mąkę, proszek do pieczenia, cukier i jajka mieszamy z roztopionym masłem roślinnym. Dodajemy mleko i ponownie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dolewamy kilka łyżek mleka. Do masy dosypujemy wiórki kokosowe. 1/3 ciasta przelewamy do osobnego naczynia i dodajemy do niego kakao. Dokładnie mieszamy. Blaszkę do muffinek wykładamy papilotkami i każdą napełniamy białym ciastem. Na wierzch nakładamy po niepełnej łyżce ciemnej masy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na 25-30 minut.

Z mojej strony: Napisy z rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady, konsumpcja ;D

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz