niedziela, 26 czerwca 2011

Pulpety z sosem pieczarkowym


Oto i mały wyjątek od deserowo - ciasteczkowej części - przepis typowo obiadowy. Sama nazwa mnie rozśmiesza - słowo 'pulpet' to zbyt zabawne słowo na poważne gotowanie... A może nie? ;) Decyzja indywidualna. Oto i przepis:

Składniki:

a)Pulpety: (wychodzi średnio 4-5 średnich)
250 g mięsa mielonego
40-50 g bułki (1 mała bułeczka)
1 mała cebula
1 jajko
15-20 g masła/margaryny
sól, pieprz
1-2 łyżeczki zielonej pietruszki

b)Sos pieczarkowy
80-100 g pieczarek
20 g masła/margaryny
1 szklanka rosołu
2 łyżeczki mąki
5-6 łyżek śmietany
sól, pieprz
zielona pietruszka

Przygotowanie:
Mięso: Namoczyć bułkę, potem odcisnąć z wody i przecisnąć przez maszynkę do mielenia mięsa razem z mięsem mielonym. Lekko podsmażone kawałeczki cebuli dodać do mięsa i bułki, potem dodać jajko, sól, pieprz  i pokrojoną zieloną pietruszkę, wyrobić zwilżonymi rękami pulpety. Wrzucić do osolonego wrzątku, gotować na słabym ogniu ok. 30 minut.
Sos: Oczyścić i umyć pieczarki, pokrojone w cienkie plasterki  lekko podsmażyć na tłuszczu, wlać rosół, gotować ok. 5 minut. Mąkę zmieszać ze śmietaną, rozprowadzić z 1-2 łyżkami gorącego rosołu, wlać do pieczarek, mieszając, zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem, dodać zieloną pietruszkę.

Smacznego! :)

1 komentarz:

  1. brzmi smacznie, chyba zrobię w przyszłym tygodniu takie pulpeciki na obiad :)

    OdpowiedzUsuń