wtorek, 13 grudnia 2011

Caprese


W przypływie chęci podłączyłam kabel z telefonu, i oto pojawia się przepis na sałatkę caprese, która początkowo miała być jednym z dań na urodziny pewnego pana. W intencji miał to być dzień we włoskich klimatach, stąd i prezent odpowiedni, i panna cotta którą jednak odrzuciłam w przedbiegach (ach, ta złośliwa żelatyna!), i sałatka caprese, i pizza. A była ona pyszna, ta sałatka :) Zachwyciłam się i na pewno zrobię ją ponownie. Z konieczności wersja spolszczona (czyli bazylia zastąpiona natką pietruszki)

Sałatka Caprese
1 pomidor
kulka mozzarelli
pieprz, sól
suszona bazylia,oregano
łyżeczka oliwy
listki bazylii (u mnie pietrucha)

Cała rzecz jest tak niesamowicie prosta, a jak cieszy! Pokroić w plasterki pomidorka, mozzarellę, przyprawić, skropić oliwą i położyć listki zioła :)

Zdecydowanie ważny punkt w menu na końcówkę funduszy!

1 komentarz: