poniedziałek, 26 grudnia 2011

Tort śmietanowo-wiśniowy


Pochwała prostoty, stały punkt w maminym menu na wyjątkowe okazje :) I muszę przyznać, że bardzo, bardzo miękki i puszysty.... i lekki jak chmurka. Sprawdzone połączenie biszkoptu, bitej śmietany i wiśni, wzbogacone z zewnątrz świąteczną choinką z wiórek czekoladowych i kakaowej posypki, a po bokach upstrzone drobinkami orzechów... Mniam! Znalezione w książce "Kuchnia polska" Ewy Aszkiewicz:

BISZKOPT

6 jajek
6 kopiastych łyżek cukru pudru
4 kopiaste łyżki mąki krupczatki
kopiasta łyżka kakao
2 op. cukru waniliowego
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
tłuszcz do wysmarowania formy, bułka tarta do posypania formy (ja polecam papier do pieczenia)

KREM
0,5 l śmietany kremówki
śmietan-fix/inny zagęstnik
łyżeczka cukru waniliowego
dżem z wiśniami

+ wiórki czekoladowe, kakaowa posypka,itp.

Średniej wielkości tortownicę ( u mnie 26 cm) bardzo dokładnie posmaruj tłuszczem i oprósz bułką tartą (polecam papier do pieczenia). Z białek z dodatkiem cukru pudru i cukru waniliowego ubij sztywną pianę, najlepiej mikserem. Cały czas ubijając, dodaj po jednym żółtka. Gdy składniki się połączą, a masa będzie puszysta i ścisła, przesyp przez sito mąkę, proszek i kakao. Połącz je delikatnie, ale dokładnie, najlepiej drewnianą łyżką, od razu przełóż masę do formy, wyrównaj powierzchnię, wstaw do nagrzanego (niegorącego) piekarnika. Piecz w temp. 150-160 stopni przez 40 min lub nieco dłużej. Lekko zrumienione ciasto z bokami odstającymi od formy wyjmij i po lekkim przechłodzeniu (ok. 5 min) wyłóż na deskę do góry dnem.
Przed podaniem podziel ciasto na 2 krążki, na dolny nałóż połowę ubitej śmietany i część dżemu wiśniowego, przykryj drugim krążkiem, nałóż pozostałą śmietanę, nałóż też na boki tortu. Posyp czekoladowymi wiórkami, orzechami, itp.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz