środa, 7 sierpnia 2013

Nuggetsy Nigelli Lawson


Upieczone podczas wakacji w domu, gdy reszta rodziny radośnie smażyła się na plaży... :)
Przepis zaczerpnięty od Edyty, u mnie wersja pikantna:

NUGGETSY NIGELLI LAWSON
  • podwójna pierś z kurczaka 
  • paczka słonych krakersów (u mnie połowa zeszła)
  • maślanka lub jogurt naturalny (u mnie maślanka)
  • przyprawa pikantna do kurczaka
  • przyprawa do gyrosa
  • papryka słodka i ostra
  • przyprawa chilli
  • sól, pieprz
Pokrój pierś z kurczaka w dużą kostkę. Wlej do miseczki maślanką (jogurt), wysyp sporo przyprawy, zmieszaj. Włóż kawałeczki kurczaka i zmieszaj. Przykryj, włóż na kilka godzin do lodówki, by się 'przegryzło'.
Krakersy zmiel w blenderze na pył, wsyp do głębokiego talerza. 
Kawałeczki kurczaka obtocz w przyprawach i wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (ja włożyłam do naczynia żaroodpornego). Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku 20-25 minut.
Bon appetit! 

Ja podałam nuggetsy z ketchupem, zajadając je z sałatką z pomidorami i cebulką :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz