Upieczone podczas wakacji w domu, gdy reszta rodziny radośnie smażyła się na plaży... :)
Przepis zaczerpnięty od Edyty, u mnie wersja pikantna:
NUGGETSY NIGELLI LAWSON
- podwójna pierś z kurczaka
- paczka słonych krakersów (u mnie połowa zeszła)
- maślanka lub jogurt naturalny (u mnie maślanka)
- przyprawa pikantna do kurczaka
- przyprawa do gyrosa
- papryka słodka i ostra
- przyprawa chilli
- sól, pieprz
Pokrój pierś z kurczaka w dużą kostkę. Wlej do miseczki maślanką (jogurt), wysyp sporo przyprawy, zmieszaj. Włóż kawałeczki kurczaka i zmieszaj. Przykryj, włóż na kilka godzin do lodówki, by się 'przegryzło'.
Krakersy zmiel w blenderze na pył, wsyp do głębokiego talerza.
Krakersy zmiel w blenderze na pył, wsyp do głębokiego talerza.
Kawałeczki kurczaka obtocz w przyprawach i wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (ja włożyłam do naczynia żaroodpornego). Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku 20-25 minut.
Bon appetit!
Ja podałam nuggetsy z ketchupem, zajadając je z sałatką z pomidorami i cebulką :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz