sobota, 17 sierpnia 2013

FISH-burger


Muszę, po prostu muszę się tym z Wami podzielić! :) Pyszne małe odkrycie moje i A. - piątkowy obiad jak się patrzy, zdrowy i pożywny. Proszę Państwa, oto FISHBURGER!

A jak tę pychotkę zrobić?

FISHBURGER (na dwie sztuki)

  • 2 bułki (polecam pełnoziarniste dla zdrowia, tutaj były poznańskie)
  • 1 duży pomidor
  • 1 ogórek konserwowy
  • garść mieszanki sałat
  • ketchup
  • musztarda ognista
  • 2 kostki mintaja
  • przyprawa do ryb
  • zioła prowansalskie
  • łyżka oliwy
  • sól, pieprz
RYBA - kawałeczki mintaja obtaczam lekko w oliwie i posypuję obficie przyprawą do ryb, pieprzem, ziołami, dodaję odrobinę soli i kładę na kawałku folii aluminiowej, który składam w pakuneczek (dzięki temu będzie się dusiła we własnym sosie, zachowa aromat) i piekę ok 15-20 minut w piekarniku nagrzanym na temperaturę ok. 180 stopni.


BUŁKI - Gdy rybka nam się piecze, przekrajamy bułeczki, dajemy ketchup, musztardę, sałatę, pokrojone w plastry pomidora i ogórka - dodatki zależnie od upodobań :)

Upieczonego mintaja wyciągamy z foliowego pakunku, kładziemy na sałacie, polewamy odrobiną sosu, który powstał w czasie pieczenia, i JEMY!

... a na koniec witamy nowego mieszkańca - brata Gustawa, Leopolda(z tyłu)  :D

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz