... czyli rurki z tuńczykiem ;D
Powrót do domu, na dłużej, po tylu tygodniach - coś pięknego. Rodzina, ukochany psiak, dom. I... magiczny zestaw wszystkich przypraw w maminej szafce :) Skorzystałam, i zrobiłam aromatyczny obiad. Tak oto powstało
penne al tonno:
MAKARON Z TUŃCZYKIEM
(na 3 osoby)
- 250 g makaronu rurki (u mnie pełnoziarnista Lubella)
- Puszka tuńczyka w wodzie
- Średnia cebula
- Puszka pomidorów
- 3 miękkie pomidory
- Oliwa
- Zioła prowansalskie
- Bazylia
- Oregano
- Papryka
- Natka pietruszki
- Sól, pieprz
- Starty żółty ser
Na oliwie podsmaż pokrojoną cebulę, gdy się zeszkli, dodaj puszkę pomidorów, rozdrobnij je. Następnie dodaj kawałeczki pomidorów oczyszczonych ze skórki (wystarczy je przedtem sparzyć) i również rozdrobnij. Gdy pomidory już całkiem zmiękną i nadmiar wody odparuje, dodaj tuńczyka odcedzonego z wody. Wtedy zacznij przyprawianie - ja zawsze sypię hojnie :) Natkę pietruszki w malutkich kawałeczkach daję na końcu i mieszam. Żółty ser posypany na sos przed samym podaniem sprawi, że sos nabierze ciekawszego smaku i będzie ładnie się "ciągnął".
Makaron ugotuj według przepisu :)
Bon appetit!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz