niedziela, 4 sierpnia 2013

Penne al tonno

... czyli rurki z tuńczykiem ;D
Powrót do domu, na dłużej, po tylu tygodniach - coś pięknego. Rodzina, ukochany psiak, dom. I... magiczny zestaw wszystkich przypraw w maminej szafce :) Skorzystałam, i zrobiłam aromatyczny obiad. Tak oto powstało penne al tonno:

MAKARON Z TUŃCZYKIEM
(na 3 osoby)
  • 250 g makaronu rurki (u mnie pełnoziarnista Lubella)
  • Puszka tuńczyka w wodzie
  • Średnia cebula
  • Puszka pomidorów
  • 3 miękkie pomidory
  • Oliwa
  • Zioła prowansalskie
  • Bazylia
  • Oregano
  • Papryka
  • Natka pietruszki
  • Sól, pieprz
  • Starty żółty ser
Na oliwie podsmaż pokrojoną cebulę, gdy się zeszkli, dodaj puszkę pomidorów, rozdrobnij je. Następnie dodaj kawałeczki pomidorów oczyszczonych ze skórki (wystarczy je przedtem sparzyć) i również rozdrobnij. Gdy pomidory już całkiem zmiękną i nadmiar wody odparuje, dodaj tuńczyka odcedzonego z wody. Wtedy zacznij przyprawianie - ja zawsze sypię hojnie :) Natkę pietruszki w malutkich kawałeczkach daję na końcu i mieszam. Żółty ser posypany na sos przed samym podaniem sprawi, że sos nabierze ciekawszego smaku i będzie ładnie się "ciągnął".

Makaron ugotuj według przepisu :)

Bon appetit!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz