poniedziałek, 25 lipca 2011

Placek drożdżowy rozmiaru XL

 Przepis wyszperany z maminego zeszytu, pełnego różnych dziwnych rzeczy (czytaj: pozbawionych większych instrukcji, wymiarów blaszek et caetera:D). Jak się jednak okazało, chyba przeznaczony większej tortownicy niż 26 cm, albowiem wyrósł istny wielkolud, placek drożdżowy XXL... a oto i czarodziejska formuła na owy przepysznik ze śliwkami oraz kruszonką gratis:
PLACEK DROŻDŻOWY ZE ŚLIWKAMI I KRUSZONKĄ
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 kg mąki
  • 50 g drożdży
  • 1/2 kostki masła
  • 3 łyżki cukru (+ cukier do ciasta, polecam, w przepisie nie było)
  • 4 jajka
  • śliwki
Drożdże i cukier rozpuścić w mleku. Odstawić na chwilę w ciepłe miejsce. Dodać 4 żółtka i 3 białka, masło, mąkę (i resztę cukru). Wyrabiając ciasto, dodać trochę wody/dosypać trochę mąki. Ciasto włożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć na nim śliwki. Na wierzch zrobić kruszonkę. Piec do zrumienienia (polecam temperaturę 170-180 stopni). Zostawić w piekarniku do ostygnięcia.
Przepis okazał się bardzo ogólny. Ale, o dziwo, wyszło :)



1 komentarz:

  1. wspaniały :) ze śliwkami i do tego z kruszonką, już czuję ten zapach rozchodzący się po kuchni

    OdpowiedzUsuń